Hardverek

A labor hardverei:

 

ACTROS VTC 3000 forgalomirányító berendezés

A labor két ACTROS típusú forgalomirányító berendezéssel rendelkezik, melyek induktív hurokdetekorokkal is fel vannak szerelve. A gépek a Swarco Traffic Hungaria Kft. termékei.

A berendezés hardverkiépítése rugalmasan változtatható, így bármilyen igényt kielégíthet a városi forgalomirányítás területén.

Az ACTROS gép JAVA nyelven programozható, és képes a teljes nyelvi funkcionalitás megvalósítására. OCIT-protokoll kártyával rendelkezik.

BSc/MSc tárgyak keretében az oktatók betekintést adnak az ACTROS programozásába.

actros 1actros 2

 

 

Siemens C840XS forgalomirányító berendezés

A legkisebb SITRAFFIC modell gyalogos jelzőkkel, 4 jelzőcsoporttal, és 6 detektorral. 40 voltos kivitelű modell.

A berendezés főbb paraméterei:
- Szabvány: DIN VDE 0832 (prEN50278), RiLSA, EMC and Low-Voltage Directive.
- Processzor: 32 bites Motorola 68340 CPU, Memória: 2 MB védett SRAM; Bővíthető Flash SIMS. Minimális memória - 5.5 MB, bővíthető 9.5 MB-ig. Soros port (DCF vagy GPS modulhoz).
- 4 csatornás detektorkártyák.
- Jelzésbiztosítás, ellenőrzése: 2 csatornás fail-safe felépítés.
- Siemens központtal való kommunikáció BEFA12/15/16, BEFA, CANTO vagy OCIT rendszerben támogatott.

 c840 1 c840 2

 

 

PLC vezérlésű közúti forgalomirányítás

A labor Siemens PLC-kel is rendelkezik (S7-1200-as, ill. LOGO! 12/24 RC modellek). Az eszközök segítségével egy forgalomirányító mintarendszert építettünk fel - három darab LED-es jelzőfejjel  és egy gyalogos nyomógombbal. Egy-egy PLC felelős egy-egy jelzőfej kapcsolásáért, továbbá az S7-1200-as készülék fogadja a nyomógombos bejelentkezéseket. Az 1200-as PLC figyeli a két LOGO! helyes működését.

Az eszközök egy gyalogos bejelentkezési lehetőséggel ellátott fixprogramot szimulálnak. Az eszközökhöz rendelkezésre áll egy egyszerűen használható számítógépes szoftver, mellyel elkészíthetők a PLC-ken futó programok. A szerkesztőben logikai kapukból (FBD) ill. a jól ismert létradiagramos (LAD) megoldással is összeállíthatók a programok.

Az első ábrán a rendszer áttekintő blokksémája látható. A második ábra az összeállítás huzalozási ábrája. Az utolsó képeken a jelzőfejek és a LOGO! PLC-k láthatók.

plc plc kapcsolas plc 2 plc 3

 

 

Változtatható jelzésképű táblák (VJT)

A laboratórium két Swarco Futurit VJT táblával rendelkezik, melyek különböző méretűek: a nagyobb 96x64, a kisebbik pedig 64x64 képpontos. Egy-egy képpontot három LED (piros, zöld, kék) alkot, melyek együttesen 64 színt tudnak megjeleníteni, így tetszőleges kép rajzolható ki rájuk.

Egy kezelőszoftver segítségével rajzolhatók újabb jelzésképek, ill. működtethetők a táblák. A képek mellett szöveg is megjeleníthető a táblákon. A táblák saját protokoljának alkalmazásával dinamikus képmegjelenítés is elérhető.

Az első kép mutatja a két táblát, míg a másodikon a nagyobbik tábla látható üzem közben. A harmadikon a kezelőszoftver részlete látható. Az utolsó pedig a LED alapszín (RGB) képpontokat szemlélteti közelről.

vmss vms_2 vms 3 vms led