Intelligens jelzőfej koncepció

Demonstrációs videó:

Az intelligens jelzőfejjel történő forgalomirányítás témájában a laboratóriumban fejlesztéseket végzünk. Ennek lényege, hogy a közúti jelzőfejre PLC-t (vagy bármilyen kis célszámítógépet) csatolunk, amely kapcsolgatja a jelzőfej izzóit, és kommunikál a forgalomirányító berendezéssel. Legnagyobb előnye, hogy a forgalomirányító berendezésből a jelzőfejek izzóihoz kihúzott elektromos vezetékek hossza lerövidül a PLC és az izzók közötti távolságra. Ezzel jelentős költségmegtakarítást lehet elérni.

smartsignalhead_1

Hagyományos forgalomirányítás

smartsignalhead_2

Forgalomirányítás intelligens jelzőfejjel

A rendszer további előnye, hogy alkalmas lehet önmagában (forgalomirányító berendezés nélkül) terelések vezérlésére, továbbá telepítése egyszerűbb és gyorsabb. A rendszerünket Siemens LOGO! 12/24 RCE PLC-kkel, Actros VTC 3000 forgalomirányító berendezéssel és Siemens és Elba típusú LED-es jelzőfejekkel valósítottuk meg. A kommunikáció TCP/IP protokollal működik, a berendezések között UTP kábel vezet.

smartsignalhead_3

A rendszer biztonsági funkciói:
- a tiltott (ellentétes) jelzésképek felismerése, megjelenésük esetén a berendezés sárgavillogó üzemmódba való kapcsolása,
- belső hiba esetén hibabiztos állapotba kerüljön (hibától függően sárgavillogó vagy sötét üzem),
- zöld együttégés tiltása – közbenső idők meglétének ellenőrzése
- és a fénypontokon lévő izzók kiégésének ellenőrzése.

A sárga villogó funkciót a PLC programja tartalmazza, így a kapcsolat meghibásodásával sem maradhat hamis kép a jelzőfejeken, mert a rendszer azonnal sárga villogó üzemmódba kapcsol. Az intelligens jelzőfej koncepció különlegessége, hogy a rendszer biztonsági funkcióit adattovábbítás útján kellett biztosítani.

Továbbfejlesztés:
a PLC-k lecserélése mikrokontrollerre.
a TCP/IP kommunikáció leváltása UDP-re vagy soros kommunikációra
a jelzőfejek intelligenciájának olyan szintre való növelése, hogy a forgalomirányító berendezés elhagyható legyen a rendszerből.